8/3/09

Εδώ και δύο εβδομάδες το Παλιό Κυλικείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο τελεί υπό κατάληψη. Το κτίριο προοριζόταν να στεγάσει τον φοιτητικό σύλλογο και τις ανεξάρτητες ομάδες [ραδιοφωνικό σταθμό και κινηματογραφική] του Πανεπιστημίου.

Ο “φοιτητικός” σύλλογος, με τον κομματικό χαρακτήρα που του έχουν προσδώσει οι παρατάξεις οι οποίες λειτουργούν μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου ως μικρά μαγαζάκια, δεν αποτελεί πια θεσμικό όργανο με σκοπό την προάσπιση των φοιτητών και της ελεύθερης έκφρασης. Αντίθετα λειτουργεί ως μηχανισμός καταστολής κάθε ανεξάρτητης, δημιουργικής δραστηριότητας επιβάλλοντας την κατευθυντήρια κομματική τους ΓΡΑΜΜΗ. Το μόνο μέλημα της είναι η απολιτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Πανεπιστημιακού χώρου καθώς και η αποξένωση των φοιτητών από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Διανύουμε μια περίοδο αποσύνθεσης της συλλογικής δύναμης των φοιτητών καθοδηγούμενη από μια νοοτροπία η οποία ορίζει ότι είμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε σε όλα αυτά που μας καταπιέζουν και που καταπατούν τα δικαιώματα μας.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και όχι της άμεσης αντίδρασης. Δες:

  • Συγγράμματα [κατάργηση της δωρεάν παιδείας]
  • κακοδιαχείριση οικονομικών πόρων,
  • υπολειτουργία διοικητικών υπηρεσιών, [γραμματεία, βιβλιοθήκη κλπ]
  • κλείσιμο τμημάτων χρηματοδοτούμενα από το ΕΠΕΑΕΚ [όπως το τμήμα Μεσογειακών Σπουδών]
  • Κτλ κτλ

Τους συμφέρει οι φοιτητές να μην δρουν.

Νοιάζονται μόνο για τους εαυτούς τους και για την προπαγάνδιση της κομματικής τους ιδιότητας.

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας και δεν μπορούμε να την αποσυνδέουμε από αυτήν.

Το Παλιό κυλικείο από τον Σεπτέμβρη του 2008 στέκει εκεί, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο και ανεκμετάλλευτο, έρμαιο του γραφειοκρατικού μηχανισμού που μποϋκοτάρει πάντα κάθε ελεύθερη δραστηριότητα. Με πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών, που ως μέλημα τους ήταν η αξιοποίηση του χώρου, το παλιό κυλικείο άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί συσπειρώνοντας κόσμο τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Έπειτα από 2 ανοιχτές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν διαμορφώθηκε ομόφωνα:

  • ο ελεύθερος και κοινωνικός χαρακτήρας του χώρου,
  • η αντιεμπορευματική λειτουργία χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες,
  • η αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση
  • ο αντιιεραρχικός χαρακτήρας
  • η συλλογικότητα ως κινητήρια δύναμη

Το Παλιό κυλικείο ανήκει σε όλους αυτούς που θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα και δεν φοβούνται να εναντιώνονται σε κάθε τι που θίγει τα δικαιώματα τους. Αποδεσμεύεται από την καθαρά Πανεπιστημιακή του χρήση και μετατρέπεται σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο.

Στο χώρο του Παλιού Κυλικείου πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση κάθε Παρασκευή. Ήδη άρχισαν να λειτουργούν ομάδες χορού, θεάτρου, κινηματογραφική, ζογκλερικών, μουσικής, εργαστήρι ποίησης και προσωπικής έκφρασης καθώς και μαθήματα νοηματικής. Κάθε Σάββατο πραγματοποιείται ποδηλατοπορεία.

Μην ψάχνετε να δώσετε άλλη μια πολιτική ταμπέλα, γιατί πολιτική είναι η δράση μας!

Σκοπός η ελευθερία.

Τρόπος η αυτοοργάνωση!

2 σχόλια:

  1. ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ,ΣΤΙΣ 20.00, ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...
    ΕΝΑ ΤΗΛ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ..
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    kspalmos@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή