3/12/09

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΞΑΡΧΕΙΑ Τζαβέλλα και Μεσολογγίου o Ε.Κορκονέας ειδικός φρουρός δολοφονεί εν ψυχρώ τον δεκαπεντάχρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, γιατί ήταν διαφορετικός. Μέχρι τα μεσάνυχτα στους δρόμους έχει μαζευτεί πλήθος οργισμένου κόσμου. Η Ελλάδα στις φλόγες από τα Εξάρχεια μέχρι τη Ρόδο. Η δολοφονία του Αλέξη ήρθε να προστεθεί σε ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων από την κρατική καταστολή. Μία Εξέγερση γεννιέται. Όλοι στο δρόμο. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες, κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες συμμετέχουν ενάντια στην οργανωμένη κρατική βία.

Η αβεβαιότητα, η έλλειψη προσδοκιών, τα προβλήματα στην δημόσια εκπαίδευση, η λιτότητα, η ακρίβεια, τα σκάνδαλα(βατοπέδι, siemens, ομόλογα, υποκλοπές, απαγωγές πακιστανών και άλλα πολλά), η επισφαλής εργασία, ο ρατσισμός, η περιθωριοποίηση και η ατιμώρητη κρατική αυθαιρεσία αποτέλεσαν τα ουσιαστικά αίτια-κίνητρα της εξέγερσης.
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ δεν ήταν τυφλή . Οι επιθέσεις σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια, πολυεθνικές καταδεικνύουν τους στόχους του κινήματος. Ο κόσμος παίρνει ξεκάθαρη θέση, βγαίνει στους δρόμους απελευθερωμένος από την καθημερινή του ρουτίνα ζώντας τις δικές του μέρες χωρίς κατανάλωση, χωρίς λαιφ σταιλ. Σε πολλές γειτονιές λειτουργούν αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτών, αναδεικνύοντας τους διαφορετικούς τρόπους κοινωνικής οργάνωσης, πιο ανθώπινους, πιο λειτουργικούς.


Άνθρωποι κάθε ηλικίας κατεβαίνουν και στην ρόδο για να να διαδηλώσουν. Σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται κίνημα αλληλεγγύης προς τους εξεγερμένους. Kάθε πορεία δυναμικότερη από την προηγούμενη. Συμπλοκές με την αστυνομία καταλήγουν σε δεκάδες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς. Συνολικά συλλαμβάνονται 273 άτομα από τα οποία τα 67 προφυλακίζονται. Το πρώτο τριήμερο της εξεγερσης 50 μετανάστες καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, σε δίκες χωρίς διερμηνείς με απώτερο στόχο την απέλαση. Η δυναμικότερη πορεία που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην ρόδο καταλήγει σε μηνύσεις από τις δημοτικές αρχές σε βάρος ανηλίκων καθώς και σε ξυλοδαρμούς μαθητών και φοιτητών από την αστυνομία. Στη ρόδο οι συλλήψεις φτάνουν τις 18.


Το κύμα παραπληροφόρησης από τα Μ.Μ.Ε ενισχύει την προσπάθεια του κράτους να υποβαθμίσει την σημασία της εξέγερσης ενοχοποιόντας το κίνημα στις συνειδήσεις του κόσμου. Το κράτος ενεργοποιεί τους παρακρατικούς του μηχανισμούς ενώ παράλληλα οι εντολοδόχοι του δε διστάζουν τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό.
Μια προσπάθεια αποθάρρυνσης και αποπροσανατολισμού προς όλους όσους πίστεψαν στην εξέγερση έχει ξεκινήσει. Οι απαλλοτριώσεις από απόκλεισμένες κοινωνικές ομάδες παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως κλοπές ενώ στην ουσία ο κόσμος επαναδιεκδικεί όλα όσα του ανήκουν.. “οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να λεηλατούν τα πολυκαταστήματα 100 χρόνια και πάλι να μην έχουν πάρει πίσω ούτε τα μισά από αυτά που τους έχουν κλέψει στη δουλειά, στο σχολείο, σε μια ζωή χωρίς νόημα”.

Το κράτος δεν περιορίζεται μόνο στην καταστολή του κινήματος αλλά επιτείθεται και εξατομικευμένα. Το πρωί της 6ης δεκεμβρίου ο Πακιστανός Μαζιρ Γκουλ μεταφέρεται σε κώμα στο νοσοκομείο, κυνηγημένος από τα ΜΑΤ στο αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη .
Στις 23 Δεκεμβρίου το κράτος επιχειρεί να δολοφονήσει με βιτριόλι τη συνδικαλίστρια Κωσταντίνα Κούνεβα. Ακολουθεί ο θάνατος-δολοφονία του Μπαγκλαντεσιανού Χουσειν Ζαχιντουλ στο αλλοδαπών από αστυνομικούς. Οι δολοφονίες δε σταματούν. Το κράτος μέχρι και σήμερα συνεχίζει να εξοντώνει τη διαφορετικότητα και να απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή, με πρόσφατη τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ από βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας. Οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Ο περσινός Δεκέμβρης κατάφερε να μπει στις ζωές μας και να παραμείνει. Ο κόσμος που βίωσε την εξέγερση ζωντάνεψε, κατάλαβε την δύναμη του και αυτοοργανώθηκε δημιουργώντας εκατοντάδες καταλήψεις, παρεμβάσεις σε κοινωνικούς χώρους επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο ζωής του. Έμαθε να διαχειρίζεται το φόβο του βιώνοντας στο δρόμο ποιοι είναι οι αληθινοί τρομοκράτες.
Αυτή ήτανε μόνο η αρχή, το κράτος έχει χάσει εντελώς πια την αξιοπιστία του. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέες δομές κοινωνικής οργάνωσης καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια ιεραρχίας και εξουσίας.
Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 6/12 15:00
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΚΑΜΑΡΕΣ)


ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΛΙΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου