8/12/09

Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2009

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΞΑΡΧΕΙΑ Τζαβέλλα και Μεσολογγίου o Ε.Κορκονέας ειδικός φρουρός δολοφονεί εν ψυχρώ τον δεκαπεντάχρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, γιατί ήταν διαφορετικός. Μέχρι τα μεσάνυχτα στους δρόμους έχει μαζευτεί πλήθος οργισμένου κόσμου. Η Ελλάδα στις φλόγες από τα Εξάρχεια μέχρι τη Ρόδο. Η δολοφονία του Αλέξη ήρθε να προστεθεί σε ένα μεγάλο αριθμό θυμάτων από την κρατική καταστολή. Μία Εξέγερση γεννιέται. Όλοι στο δρόμο. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, μετανάστες, κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες συμμετέχουν ενάντια στην οργανωμένη κρατική βία.

Η αβεβαιότητα, η έλλειψη προσδοκιών, τα προβλήματα στην δημόσια εκπαίδευση, η λιτότητα, η ακρίβεια, τα σκάνδαλα(βατοπέδι, siemens, ομόλογα, υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών και άλλα πολλά), η επισφαλής εργασία, ο ρατσισμός, η περιθωριοποίηση και η ατιμώρητη κρατική αυθαιρεσία αποτέλεσαν τα ουσιαστικά αίτια-κίνητρα της εξέγερσης.
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ δεν ήταν τυφλή . Οι επιθέσεις σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια, πολυεθνικές καταδεικνύουν τους στόχους του κινήματος. Ο κόσμος παίρνει ξεκάθαρη θέση, βγαίνει στους δρόμους απελευθερωμένος από την καθημερινή του ρουτίνα ζώντας τις δικές του μέρες χωρίς κατανάλωση, χωρίς λαιφ σταιλ. Σε πολλές γειτονιές λειτουργούν αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτών, αναδεικνύοντας τους διαφορετικούς τρόπους κοινωνικής οργάνωσης,πιοανθρώπινους ,πιο λειτουργικούς.
Μια προσπάθεια αποθάρρυνσης και αποπροσανατολισμού προς όλους όσους πίστεψαν στην εξέγερση έχει ξεκινήσει. Οι απαλλοτριώσεις από αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως κλοπές ενώ στην ουσία ο κόσμος επαναδιεκδικεί όλα όσα του ανήκουν.. “οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να λεηλατούν τα πολυκαταστήματα 100 χρόνια και πάλι να μην έχουν πάρει πίσω ούτε τα μισά από αυτά που τους έχουν κλέψει στη δουλειά, στο σχολείο, σε μια ζωή χωρίς νόημα”….

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009 με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ένα χρόνο πριν και τη συνεχόμενη από το κράτος καταστολή είχε σαν στόχο να ενημερώσει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο και γι’ αυτό το λόγο επιλέχτηκε μια διαφορετική, μεγαλύτερη διαδρομή απ’ ότι συνήθως ( Δημοκρατίας, Παλιά πόλη, μαντράκι, 100 μαγαζιά, Σοφούλη, Άννης Μαρίας, Πανεπιστήμιο ).
Παρόλο που δεν υπήρχε καμιά πρόθεση σύγκρουσης από πλευράς των διαδηλωτών, η πολυάριθμη παρουσία της αστυνομίας ήταν πιεστική και προκλητική καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας όπως και τις προηγούμενες μέρες. Παρά τις προτροπές του κόσμου προς τα όργανα του «τρόμο-κράτους» να μείνουν μακριά, όσο περνούσε η ώρα ο κλοιός στένευε. Έτσι κάποιοι διαδηλωτές αντέδρασαν, δείχνοντας την αντίθεση τους στο όλο σάπιο σύστημα. Η ένταση οξύνθηκε έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Άννης Μαρίας όταν σύντροφος δέχτηκε επίθεση και συνελήφθη από τους μπάτσους
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σύγκρουση των διαδηλωτών με τους μπάτσους και τη σύλληψη ενός ακόμα ατόμου. Οι μπάτσοι απειλούσαν με πυροβολισμούς και ξυλοκοπούσαν όποιον βρισκόταν μπροστά τους.
Μετά τις συλλήψεις, η πορεία κατευθύνθηκε άμεσα προς το Α.Τ. Ρόδου όπου ζητούσαμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ταυτόχρονα έγινε κατάληψη του πανεπιστημιακού κτιρίου Κάμειρος που βρίσκεται μεταξύ του Α.Τ. Ρόδου και του δικαστηρίου και μικροφωνική παρέμβαση. Δε θα υποχωρούσαμε αν δεν απελευθερώνονταν οι 2 συλληφθέντες. Μετά από αρκετές ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης από πλεύρας των μπάτσων-γουρουνιών. Ο γιατρός που εξέτασε το φοιτητή που συνελήφθη, στη γνωμάτευσή του, αναφέρει μέχρι και απόπειρα στραγγαλισμού.
Οι 2 σύντροφοι κατηγορήθηκαν για αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ιδιωτικής περιουσίας (ο ένας), και για παρεμπόδιση σύλληψης. Κατηγορίες τις οποίες αρνούνται.
Τέτοιες μέρες που ο κόσμος διαδηλώνει αλληλέγγυος στην περσινή κοινωνική εξέγερση δε δεχόμαστε κανένα κράτος και κανένα όργανό του να ασκεί βία και καταστολή. Άλλωστε αυτές είναι οι σημαντικότερες αιτίες της περσινής εξέγερσης.

Ο περσινός Δεκέμβρης κατάφερε να μπει στις ζωές μας και να παραμείνει. Ο κόσμος που βίωσε την εξέγερση ζωντάνεψε, κατάλαβε την δύναμη του και αυτοοργανώθηκε δημιουργώντας εκατοντάδες καταλήψεις, παρεμβάσεις σε κοινωνικούς χώρους επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο ζωής του. Έμαθε να διαχειρίζεται το φόβο του βιώνοντας στο δρόμο ποιοι είναι οι αληθινοί τρομοκράτες.
Αυτή ήτανε μόνο η αρχή, το κράτος έχει χάσει εντελώς πια την αξιοπιστία του. Ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε νέες δομές κοινωνικής οργάνωσης καταργώντας στην πράξη κάθε έννοια ιεραρχίας και εξουσίας.
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΜΠΑΤΣΟΣ
Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός χώρος Παλιό Κυλικείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου